Nutida poesi har allt mer kommit att handla om komplicerade språkexperiment som bara en fåtalig elit är särskilt intresserad av. Samtidigt finns i Sverige en stor poetisk tradition som för ögonblicket är låst: Sånger, rytmiserad och rimmad poesi samt dikter som på allvar berör måste släppas fria så att människor kan ta del av dem. För att så småningom bli en papperstidsskrift har den här bloggen startats i syfte att presentera den populära poesin.

söndag 16 augusti 2009

St Paul´s Chapel

Mitt emot Ground Zero står St Paul´s Chapel. Den byggdes 1766 och är den äldsta byggnaden på Manhattan som använts från uppförandet. Just att den gamla kyrkan står kvar är något av ett under eftersom World Trade Centers två torn kolapsade på andra sidan gatan. Församlingen tog snabbt itu med efterarbetet och utvecklades till ett center för hjälparbetare. Brandmän och frivilliga kunde gå in och få mat och en kort stunds sömn i kyrkan. Än idag finns minnena bevarade från september 2001. Stolen där George Washington satt och bad tycks i sammanhanget mindre angelägen. Under arbetet användes den som vilostol där de frivilliga fick sina fötter masserade.

11 september satte djupa spår i USA, kanske är det därför som en hel del dikter skrevs om händelsen. Poeter utgick helt enkelt från kalabaliken och skräcken och skapade. Först var Bruce Springsteen, givetvis. Efter hand kom andra verk. Chester Johnson uppmärksammar just St Paul´s Chapel i sin dikt med samma namn:

St. Paul´s Chapel

It stood. Not a window broken. Not a stone dislodged.
It stood when nothing else did.
It stood when terrorist brought September down.
It stood among myths. It stood among ruins.

To stand was its purpuse, long line proves that.
It stands, and around it now, a shrine of letters,
poems, acrostics, litter of the heart.
It is the standing people want:
To grieve, serve and tend
celebrating the lasting stone of St. Paul´s Chapel.

And deep into its thick breath, the largest banner
fittingly frpn Oklahoma climbs heavenward
with hands as stars, hands as stripes, hands as flag;
and a rescuer reaches for stuffed toy
to collect a touch;
and George Washington´s pew doesn´t go unused.

Charity fills a hole or two.

It stood in place of other sorts.
It stood when nothing else could.
The great hade fallen, as the brute hardware came down.

It stood.

Inga kommentarer: