Nutida poesi har allt mer kommit att handla om komplicerade språkexperiment som bara en fåtalig elit är särskilt intresserad av. Samtidigt finns i Sverige en stor poetisk tradition som för ögonblicket är låst: Sånger, rytmiserad och rimmad poesi samt dikter som på allvar berör måste släppas fria så att människor kan ta del av dem. För att så småningom bli en papperstidsskrift har den här bloggen startats i syfte att presentera den populära poesin.

lördag 20 december 2008

Tips

I Dagens Nyheter introduceras poetparet Jane Kenyon och Donald Hall av Pontus Dahlman. Läsaren ges en fin men naturligtvis ganska ytlig inblick i parets centrala teman och stilistiska finnesser. Poeternas verk förtjänar uppmärksamhet, de verkar båda i en såväl traditionalistisk som nyskapande anda.

Efter hand går det dock upp för läsaren att texten egentligen inte är en ren introduktion utan en kritik av en nyutkommen biografi av Hall över sin livspartner. Som kritik sedd är således den vackra texten ett bra exempel på en ganska typisk, ytterst lam litteraturkritik. Som introduktion till läsande av poeterna är texten däremot ypperlig!

Inga kommentarer: